Cultura como herramienta de transformación
El área de Cultura del Ayuntamiento de Palma, ha presentado este viernes en el teatro Catalina Valls la primera edición de Emergencias, Festival de ideas, proyectos y trayectorias para un futuro posible, una apuesta del área por crear un espacio de reflexión y reivindicar la cultura como herramienta de transformación. Esta primera edición se llevará a cabo del 26 de marzo al 3 de abril, bajo el lema “Identidades. Cuando yo somos el otro”.
Emergencias, un proyecto que han sacado adelante los técnicos y trabajadores del área de forma colectiva, se llevará a cabo cada año, con las puertas abiertas a todas las disciplinas artísticas, espacios y formatos que puedan contribuir al análisis de los momentos cruciales que vive la sociedad y que avancen hacia nuevas ideas para gestionar el futuro de las personas en común.
En cuanto al lema de este año, apuesta por reflexionar sobre cómo el concepto de identidad ha entrado en crisis a diferentes niveles. Las identidades personales y políticas, los feminismos, las cuestiones LGTBI, el patriarcado y las identidades nacionales son categorías revisables en un mundo cambiante.
«Con este proyecto hemos querido englobar el máximo de disciplinas y también programar a espacios no convencionales«, ha señalado la directora general de Cultura y Comunidad, Tina Codina. «Estamos en una situación de emergencia sanitaria, climática, geopolítica y social y la cultura puede ser una herramienta de transformación«, ha dicho por su parte el teniente de alcalde de Cultura y Bienestar Social, Antoni Noguera, quien ha subrayado que «la cultura no es sólo exhibición, sino también reflexión”.
PROGRAMA
- Dissabte 26 de març
PINK ROOM
de D Loves The Sodomites
Lloc: Fundació Miró Mallorca
Hora: 20 h
Aquesta performance representa el procés, des de la negació fins a l’acceptació, a la qual s’enfronta el subjecte durant la construcció de la seva pròpia identitat com a resultat d’un llarg viatge d’introspecció i autoconeixement, tal que desconstrueix i subverteix en la seva essència, la concepció i la representació binària del gènere i la sexualitat enmig del patriarcat.
Autoría i interpretació: Daniel Amorós
Videografia:Carlos Torrico, Laura Ribatallada i D Loves The Sodomites
- Diumenge 27 de març
EL NO DRAMA DE LA RUPTURA AMB NA JOANA
Cia. Bleda Insípida
Lloc: Pati del Castell de Bellver
Hora: 11:30h
Text, acrobàcies aèries i moviment.
Posterior col·loqui guiat: es partirà de l’espectacle per reflexionar sobre la identitat de gènere.
Intèrpret i autora: Alicia Rechac
Veu en off: Laura Marín
Coach escènic: Atic H Deba
Mirada de moviment: Milki Lee
Projecte escenogràfic i estructures:Las Hijas de Fuller
Text original: Els pets, Javier Barandiarán Laura Marín i Alicia Rechac.
- Dilluns 28, 29 i 30 de març
Taller
AIXÒ NO COMENÇA NI ACABA, SIMPLEMENT ES MOU
A càrrec de La Lioparda
Lloc: Teatre Mar i Terra
Hora: de 17 a 20 h
Laboratori de cos i moviment al voltant de corporalitats dissidents i identitats estratègiques. En temps de pandèmia, rere la pantalla, emergeixen debats al voltant de les identitats on els cossos no són presents. És urgent generar espais de debat en què els cossos i, per tant, l’hàptica, hi esdevinguin protagonistes.
A càrrec de Leo Alburquerque i Manuela Acereda
- 29 de març
Cinema al municipal
ELS TESTIMONIS DE PUTIN, de Vitaly Mansky
Lloc: Teatre Catalina Valls
Hora: 19h
VO rus amb subtítols al català
Com si es tractés de l’entrada a una nova era, el 31 de desembre de 1999 Rússia coneixia el seu nou i actual president: Vladímir Putin. Com va ser el seu ascens al poder? Com s’ha convertit en un dels polítics més influents i controvertits del panorama mundial?
Direcció: Vitaly Mansky
Producció: Natalia Manskaya, Gabriela Bussmann, Filip Remunda i Vít Klusák
Edició: Gunta Ikere
So: Anrijs Krenbergs
Música: Karlis Auzans
Empreses productores: Studio Vertov, Golden Egg Productioni Hypermarket
FilmDistribució: DocsBarcelona Distribution
- Dimecres 30 de març
Concert
INSECTA DANCE MUSIC de JANSKY
Lloc: Parc Krekovic
Hora: 19:30h
Jansky ens proposa escoltar els insectes que conformen la nostra banda sonora diària, sense les limitacions de l’orella humana, a través d’aquest concert ple de ritmes i atmosferes que s’han creat a partir d’enregistraments reals d’insectes de Mallorca
Laia Malo: veu i sàmpler
Jaume Reus: flauta travessera, percussió i sintetitzadors
Vestuari d’Aloma Lafontana
- Dijous 31 de març
Conferència performativa
AIXÒ NO COMENÇA NI ACABA, SIMPLEMENT ES MOU
La Lioparda
Lloc: Teatre Mar i Terra
Hora: 19h
Com el cos afecta la paraula i com la paraula és afectada pel cos? Un dispositiu que convida a explorar diversos formats per al debat jugant amb les possibilitats creatives del so, la resposta que balla el silenci o moure’s en l’espaientre la música i el propi cos. Dispositiu inspirat en Esther Ferrer.
A càrrec de: Leo Alburquerque (direcció i performer), Elsa Pizà (espai sonor), Lola Fernández i Manuela Acereda (ajudants de direcció i dramatúrgia).
- Divendres 1 d’abril
TORUSTO. LA PALABRA PERDIDA. PERFORMANCE 469, d’Ester G. Mecías + Concert PRIMERA MORT
Lloc: Vivers Municipals
Hora: 18:30h
TORUSTO. LA PALABRA PERDIDA. PERFORMANCE 469, d’Ester G. Mecías
És un espai multidimensional amb capes d’informació que es transfereixen a diferents nivells. Part de la trobada entre dues en el qual la pell, la respiració, els pensaments i el silenci creen. Es compon de sis fases: recerca, trobada, retrat, escultura, instal·lació i performance.
Performance: Ester G. Mecías
Cocreadores: Cèlia Prats Toran, Eva Nöltner, Laura Martí, Coral Quatrecases i Archs, Nuria Can Lorente, Irene Sevilla, Cristina Pescali, Isabel Martinez, Maria Eugenia Perez-Blanco, Nini Quetglas, Candela Sol.
Concert
PRIMERA MORT
Amb el nom de Primera Mort es presenta el projecte musical més personal de Narcís R.E., conegut en l’escena local per la seva implicació en bandes com Come Animal!, Island Cavall, Colega Chungo o Barrera. Damunt l’escenari l’acompanyen els músics amb qui va compartir formació dins Island Cavall: Fernando Mateo, Javi Castillo, Chano Morales i Gabi Capllonch.
Narcís R.E.: Veu i guitarra principal
Fernando Mat: Guitarra acústica i coros
Chano Morales: Batería i coros
Javi Castillo: Baix i coros
Gabi Capllonch: Teclats
- Dissabte 2 d’abril
ANAVA EN BICICLETA I EM VAN DIR TERRORISTA
Col·lectiu Güilis
Espectacle de carrer itinerant.
Punt de trobada: La Rambla, a l’escultura “Lugar de encuentro V” d’Eduardo Chillida
Hora: 11h
Les Güilis són un col·lectiu d’artistes dissidents de Palma que irrompen a l’espai urbà mitjançant intervencions composades d’imatges físiques que parteixen d’un qüestionament sociopolític. Creuen que és necessari combatre l’alienació i l’individualisme per recuperar l’espai comunitari.
Creació: Col·lectiu Güilis
Intèrprets: Cintia de Luis, Gypsy Nel·lo Peeters, Joan Maria Pascual, Joan Severa Bibiloni i Lluki Portas.
Visita comentada
INVENTAR LES REGLES I DUR-LES A TERME
Relectura del Teatre Principal de Palma a càrrec de Daniel Gasol
Lloc: Teatre Principal
Hora: 12:30 h
Visita guiada: 50 minuts
La visita guiada Inventar les regles i dur-les a terme revisa històricament espais del Teatre Principal de Palma, com la façana, l’escenari, les taquilles o els camerinos, amb l’objectiu de plantejar des d’una perspectiva crítica l’estructura i representació de la societat com una obra de teatre on encarnar papers imposats des del gènere, la classe
social o el treball.
# JUANA DOLORES #
* MASSA DIVA PER A UN MOVIMENT ASSEMBLEARI *
Cia. Antic Teatre
Lloc: Teatre Xesc Forteza
Hora: 20h
# JUANA DOLORES # * massa diva per a un moviment assembleari * és un solo performatiu contra la idea d’estat-nació que a partir de la descontextualització de la ideologia, la simbologia i la terminologia marxistes-leninistes, exhibeix el dolor de l’individu enfront la comunitat com un desig de ser sexualitzat socialment i culturalment, com una confessió, com una declaració d’amor.
Autoria (direcció, interpretació, text): Juana Dolores
Comissariat Polític: Josemi Gutiérrez i Kevin Guerrero
Disseny de so: Sofía A. Martori
Disseny d’il·luminació: Adrià Garriga i Semolina Tomic
Disseny i edició del cançoner: Sandy Moldavia
Acompanyament artístic: Semolina Tomic, David Aguilar i Rita Rakosnik
Producció: Antic Teatre
- Diumenge 3 d’abril
QUÈ DURA PER SEMPRE AVUI?
De Bartomeu Sastre
Lloc: Sala de música de Can Balaguer
Hora: 11h
Què dura per sempre avui? investiga sobre la tradició oral mallorquina, recuperant algunes tonades i gloses però també creant-ne de noves. Unes composicions que xerren de temes quotidians, que es cantaven mentre es treballava o en temps d’esbarjo, tot relacionant-ho amb el pas del temps i de la memòria que perdura.
INDIGESTAS
De Rodrigo García Marina i Carla Nymann
Lloc: Can Balaguer
Hora: 12:30 h
Indigestas dona nom a una sensació vaga de malestar a la part superior de l’abdomen o al ventre. Freqüentment es presenta durant o immediatament després de menjar. Entre les projeccions, la poesía, l’embafament i la performance, Indigestas és un viatgede so i d’imatge no lineal al voltant del desig, l’excés, la falta de solemnitat i la indecència. Direcció, creació i interpretació: Rodrigo García Marina i CarlaNyman
Projeccions i texts: Carla Nyman i Rodrigo García Marina
LA DARRERA OPCIÓ
de Clara Ingold i Josep Orfila.
Lloc: Teatre Municipal Mar i Terra
Hora: 19 h
Dos amics han decidit deixar enrere la vida com l’havien conegut fins ara, emprendre una aventura revolucionària per a ells: desconnectar de tot i de tothom. La darrera opció per rompre amb la inèrcia i agafar definitivament les regnes de la seva vida. O no…
Text: Clara Ingold
Interpretació: Clara Ingold i Josep Orfila
Direcció: Llorenç Balaguer i Clara Ingold
Escenografia: Xesca Salvà i Llorenç Balaguer
Espai sonor: Jaume Manresa
Il·luminació: Llorenç Balaguer
Tècnic: Albert Vizcarro
Vestuari: Pau Aulí, Clara Ingold i Josep Orfila
Una coproducció de Rata Cultura Expandida i Teatre Principal